Search
Close this search box.

Menu

Privacy Policy

1. Introduction

1.1 Solartech Sales And Service Sdn Bhd (Registration No.: 198301008624 (0103875X)), who is the owner and operator of the platform known as “Solartech” (hereinafter “Company”, “we”, “us”, or “our”) values privacy and we are committed to protecting all personal data by us, in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 (as may be amended from time to time, hereinafter referred to as the “Act”). For the purpose of this personal data policy, unless the context requires otherwise, the terms “personal data” and “processing” shall have the meaning prescribed in the Act.

1.2 This Privacy Policy describes our gathering, storing, dissemination and processing practices in respect of personal data of individuals through your use of or access to our website at Solartech.com.my (“Platform”) and all content, products, services and functionality available at or through the Platform.

1.3 Please read this Privacy Policy to understand how we use and process the personal data we have collected or may collect from you.

1.4 By using our Platform, providing your personal data, applying for and/or purchasing for any of our products and/or services, you are deemed to have read and consented to be bound by this Privacy Policy and the collection, use, access, transfer, storage and processing of your personal data described in this Privacy Policy as may be modified or updated from time to time by us.

1.5 Any changes to this Privacy Policy will be updated to the Platform. Any such revised Privacy Policy will continue to apply to all personal data that has previously been collected as well as information that has been stored or processed on an ongoing basis by us. Therefore, you are encouraged to check our Platform on a regular basis for any updates or changes to the Privacy Policy.

1.6 If you are under 18, you should ensure that you obtain the consent of your parents or legal guardian before using the Platform. If you are a firm, corporation or entity supplying personal data of your partners, directors, shareholders, employees, officers and/or other persons to us, please do ensure that you have obtained their consent and bring this Privacy Policy to their attention.

1.7 This Privacy Policy is issued in the English and Malay languages. In the event of any inconsistency between these two versions, the English version shall prevail.

2. Privacy Policy Explanation

2.1 This Privacy Policy sets out what kind of personal data is being processed, including but not limited to:

(a) the purposes for which the personal data is being or is to be collected and further processed;
(b) the source of that personal data;
(c) your right to request access and correction of your personal data and how to contact us with any inquiries or complaints in respect of the personal data;
(d) the persons to whom we disclose or may disclose your personal data;
(e) the choices and means that you may limit the processing of your personal data, including personal data relating to other persons who may be identified from that personal data;
(f) whether it is obligatory or voluntary for you to supply the personal data; and
(g) where it is obligatory for you to supply the personal data, the consequences to you if you fail to supply the personal data.

3. Types of Personal Data

3.1 Personal data refers to all information that relates directly or indirectly to you, including any sensitive personal data and expression of opinion about you. Sensitive personal data refers to any personal data as to your physical or mental health or condition, your political opinions, your religious beliefs or other beliefs of a similar nature, the commission or alleged commission by you of any offence or any other personal data as may be determined by law from time to time.
3.2 The personal data collected by us may include but is not limited to the following:

(a) Information you provide to us through using the Platform

(i) Personal Information from you, such as your first and last name, profile picture, photos or avatar, gender, age, ethnicity, marital status, educational level, interests, hobbies, precise location-based information, e-mail and mailing addresses, phone numbers, device ID numbers, and passwords provided by you when you create an account for the Platform, and any other information you directly give us through the Platform (including, but not limited to messages that you send through the Platform).
(ii) Information about your interactions on the Platform including, your engagement with particular merchants and/or the end users, and the products and services you have sold and/or purchased.
(iii) Information necessary to complete a transaction through the Platform, including your name and shipping information where applicable.
(iv) Information such as files and messages that you store using the Platform.
(v) Billing information such as your credit card information and bank account details.
(vi) Information from written communications when you provide us feedback or contact us e.g. your name and e-mail address, as well as any other content included in the e-mail, in order to send you a reply.

(b) Information collected by technology via the Platform.

(i) Information from you, including your web browser type, Internet Protocol (IP) address (a number that is automatically assigned to your computer when you use the Internet, which may vary from session to session), domain name, user profiles, and/or a date/time stamp for your visit, and, with respect to your mobile phone, the unique device identifier.
(ii) Information from third party service providers, with your consent, which may include your profile content or other types of personally identifiable information.
(iii) Cookies and URL information to gather information regarding the date and time of your visit and the information for which you searched and viewed. “Cookies” are small pieces of information that a website sends to your computer’s hard drive while you are viewing a website. We may use both session Cookies (which expire once you close your web browser) and persistent Cookies (which stay on your computer until you delete them) to provide you with a more personal and interactive experience on the Platform. Persistent Cookies can be removed by following web browser’s directions.
(iv) Information from corresponding technologies used in connection with mobile phones, including your device identifier, to record date, time, search and viewing information related to your mobile phone.
(v) Information about how you use and interact with the Platform and the Services via third party analytics services which may use Cookies to gather information such as the pages you visited, your IP address, a date/time stamp for your visit and the sites that redirected you to the Platform.

(c) Information from third parties or other sources which you have given your consent to disclose information relating to you and/or where not otherwise restricted.

3.3 If need arises, we will obtain explicit consent from you to process sensitive personal data. We may however process personal data without your consent in limited circumstances as permitted by law.

4. Use of Personal Data

4.1 We may collect and process personal data from you or from the third parties, either to respond to requests that you make, or to aid us in serving you better, for one or more of the following purposes:

(a) to ascertain and establish your identity and background;
(b) to facilitate the creation of and secure your account opening on the Platform;
(c) to provide you with the information and/or services you have requested from the Platform;
(d) to send you a welcome e-mail and to verify ownership of the e-mail address provided when your account with us was created;
(e) to assess and process your applications for our products and/or services;
(f) to facilitate and fulfil the transactions between you and us;
(g) to send you administrative e-mail notifications, such as security or support and maintenance advisories;
(h) to administer and manage our services;
(i) all purposes related to or in connection with the provision of our products and/or services;
(j) to notify users about updates to our services;
(k) to promote the services, products or special offers of merchants whose products and services we think may be of interest to you;
(l) to improve and customize the quality of experience when you interact on the Platform;
(m) to send offers and promotional materials related to the Platform and for other marketing purposes;
(n) in the event there is any default or failure to keep your obligations, we may inform any relevant credit reporting agencies or credit reference agencies to record such information against your credit profile;
(o) to track user-specific information on what pages users access or visit;
(p) for our day to day operations and administrative purposes including account management, billing and collection, audits, reporting and investigations;
(q) to assess and/or verify credit worthiness;
(r) to investigate, process and resolve any service issues, complaints, communications or other enquiries that you may submit to us regarding the Platform;
(s) to collect any debt due or owing to us and enforce your obligations to us;
(t) to maintain records required for security, claims or other legal purposes;
(u) to detect and prevent fraudulent activity;
(v) to comply with legal and regulatory requirements for any other purposes that is required or permitted by any law, regulations, guidelines and/or relevant regulatory authorities;
(w) for security and internal audit purposes;
(x) to perform contracts with third parties;
(y) to verify the accuracy of the information or data provided by you with third parties;
(z) to facilitate our business, financial and risk monitoring and decision making;
(aa) for such other purposes as may be directed or consented to by you;
(bb) for the purpose of record-keeping in the ordinary course of our business; and
(cc) for all other purposes in relation to or incidental to the above and the transactions on the Platform.

5. Source of Personal Data

5.1 We may collect personal data from customer application form, registration at or visit to the Platform, registration for a specific service provided by us, use of our services, participation in our survey, entry in competitions, contests, promotions, programmes organised by us, request for information regarding the Platform, commencement of any business or commercial relationship with us and/or any communication made with us.

5.2 We may also obtain your personal data from:

(a) third parties we deal with or are connected with you in order to provide you with the services that we offer you through the Platform; to conduct quality assurance testing; to facilitate creation of accounts; to provide technical support and/or to provide other services to us;
(b) from publicly available sources or registries such as searches at government authorities or agencies;
(c) professional advisors including but not limited to legal advisors, tax advisors, financial advisors, auditors, insurance brokers;
(d) government or other regulatory authorities who have the power and/or authority to disclose such information; and
(e) such other sources where you have given your consent for the disclosure of information relating to you where otherwise lawfully permitted.

6. Disclosure of Personal Data

6.1 We will process personal data for the purposes stated in Clause 4 above and may disclose to the following third parties:

(a) any director, officer, staff and relevant personnel of the Company;
(b) our agents, associates, subsidiaries and affiliates (in and/or outside Malaysia);
(c) companies and/or organisations that assist us in processing and/or otherwise fulfilling transactions and providing you with services through the Platform that you have requested or applied for;
(d) any service providers, gateway providers, agents, contractors and/or professional advisers whom we have contractual agreements for our services and/or product;
(e) any credit reporting agencies, credit information bureau, rating agencies, credit reference agencies, insurer provider or insurer broker, bank or financial institution and in the event of default, to debt collection agencies and/or other parties that assist with debt recovery functions;
(f) our auditors, legal advisors and compliance professionals;
(g) regulators, law enforcement agencies, government agencies and/or to detect, prevent, or otherwise address fraud, security or technical issues;
(h) our business partners and other parties for purposes that are related to the purpose of collecting and using your personal data set out in this Privacy Policy;
(i) any actual or proposed assignee or transferee of all or any part of our rights or obligations under any transaction between us and you;
(j) any party giving or proposing to give a guarantee or third-party security for the product and/or services provided by us to you; and/or
(k) we will also share your personal data with other parties, companies, organizations or individuals outside us when we obtain your consent to do so subject at all times to any laws (including regulations, guidelines and/or obligations) applicable to us.

6.2 We shall be entitled to retain all data and information supplied by you in compliance with this Privacy Policy and/or the terms and conditions of your agreements for the use of the Platform for the duration of your relationship with us, for such period as may be necessary to protect our interests as may be deemed necessary, where otherwise required by the law or relevant regulation.

6.3 We undertake to store, protect and process your personal data in a secure manner by maintaining physical, electronic and procedural safeguard in compliance with the Act. However, you agree and acknowledge that there is no data transmission over the internet can be guaranteed to be completely secure. Despite the foregoing commitment to you, we cannot guarantee or warrant the security of any information you transmit to us, or to or from our Platform. All such transmission of information is carried out at your own risk. However, once we receive your transmission, we will make reasonable efforts to ensure its security in our systems.

7. Request for Access and correction of personal data

7.1 You shall provide and maintain accurate, complete and current data required to register with us. You represent and warrant that all information furnished to us from time to time through the Platform or otherwise is correct, validly issued and legally binding on you.

7.2 You may request access to and correction of your personal data such as name, e-mail address, birthday, shipping and billing addresses and contact numbers by submitting a request to us via one of the following methods:

Contact No.: +6012-321 4166
Email address: cc@waterhippos.com
Office address: 5, Jalan Teknologi 3/5, Taman Sains Selangor, 47810 Petaling Jaya, Selangor

7.3 We may request additional information and/or supporting documents from you before making the correction. We may withhold the correction request in such case where we are unable to confirm your identity. Upon receipt of your request and supporting documents for correction of your personal data, we will take reasonable steps to rectify the personal data which is inaccurate, incomplete and not up-to-date unless we consider there are justifications for refusing to comply with your request.

7.4 You will be liable for any loss that results from any failure to notify us of such a change as a result of undue delay, your gross negligence or fraud. Where you fail to inform of any change in its address, we shall be discharged from all liabilities upon sending of any notice or document to the last known address.

7.5 In the event you may need to provide us with personal data relating to third parties (e.g. spouse or where you are the designated person in charge (from an organisation or company) for dealing with us, if you are acquiring and are responsible for a service and/or product that they will use), you confirm that you have obtained their consent or otherwise entitled to provide their personal data to us and for us to use accordingly, and have informed them to read this Privacy Policy. It is our assumption that such information is accurate, up to date and complete.

7.6 We reserve the right at any time to satisfy itself as to your identity and personal details provided including for the purposes of preventing fraud and/or money laundering and pending verification, we may withhold your access to your personal data. In addition, at the time of your application or at any time in the future, you authorise us to perform identity verification checks directly or using relevant third parties.

7.7 We aim to maintain the Platform in a manner that protects information from accidental or malicious destruction. Because of this, after you correct, change or update information from the Platform, we may not immediately delete residual copies from our active servers and may not remove information from our systems.

7.8 Your access to most services is password protected. Therefore, you are solely responsible for your username and password to access the services. You must remember to log off from your account and close the browser window after use so that no unauthorized party can have access. You must not, at any time, divulge your password to any third party.

8. Limiting Processing

8.1 Your consent to us for the collection, storage, use and process of your personal data shall remain valid and effective at all times until withdraw by you in writing. You may withdraw your consent by contact us via one of the methods provided in Clause 7.2 above or directly unsubscribe in the settings.

8.2 Where indicated (e.g. on the Platform, registration/application forms), it is obligatory to provide your personal data to us to enable us to process your application for our services. Should you decline to provide such obligatory personal data, we may not be able to process your application or provide you with the access and/or services on the Platform.

9. Cookies

9.1 We use “cookies”, where a small data file is sent to your browser to store and track information about you when you enter the Platform. The cookie is used to track information such as the number of users and their frequency of use, profiles of users and their preferred sites. While this cookie can tell us when you enter the Platform and which pages you visit, it cannot read data off your hard disk.

9.2 We may process and/or otherwise use information collected from cookies and other technologies, to improve the user experience and the overall quality of the Platform. You may set your browser to block all cookies, including cookies associated with the services on the Platform, or to indicate when a cookie is being set by us. However, it’s important to remember that many of the services on the Platform may not function properly if your cookies are disabled.

9.3 Like many web site operators, we also use the independent companies to measure and analyse the internet usage across the Platform. This aggregate, non-personal data is collected by such independent companies provided to us to assist in analysing the usage of the Platform.

9.4 We also collect Internet Protocol (IP) addresses. IP addresses are assigned to computers on the internet to uniquely identify them within the global network. We collect and manage IP addresses as part of the service of providing internet session management and for security purposes.

10. Links to other applications and websites

10.1 Our Platform may contain links to another website(s) or applications operated by third parties (“Third Party Sites”). We do not control over the Third Party Sites and assumes no responsibility for their content or privacy policies and/or statements. Therefore, you should carefully review the privacy policy and/or statements and the terms and conditions that apply to any Third Party Sites you access from the Platform. You agree to waive any claim against us with respect to the Third Party Sites.

11. Transfer of your personal data outside Malaysia

11.1 It may be necessary for us to transfer your personal data outside Malaysia if any of our service providers or strategic partners (“overseas entities”) who are involved in providing part of our services are located in countries outside Malaysia or if you use the services from a country other than Malaysia. You consent to us transferring your personal data outside Malaysia in these instances. We shall take reasonable steps to ensure that any such overseas entities are contractually bound not to use your personal data for any reason other than to provide the services they are contracted by us to provide and to adequately safeguard your personal data.

12. Rights to make changes

12.1 We reserve the right at any time and at its sole discretion to revise, change, alter or vary the contents of the Platform and/or terms and conditions of use and/or the Privacy Policy as herein contained. The continued use of the Platform following any such revision, change, alteration of variation shall constitute the acceptance of, and agreement to be bound by such revision, changes, alteration and/or variation.
12.2 Should you have any query in relation to this Privacy Policy or how we handle your personal data, kindly contact us via one of the methods provided in Clause 7.2 above.

1. Pengenalan

1.1 Solartech Sales And Service Sdn Bhd (No. Pendaftaran: 198301008624 (0103875X)) merupakan pemilik and pengendali solartech.com.my platform yang dikenali sebagai “Solartech” (selepas ini dirujuk sebagai “Syarikat”, “kami” atau “kita”) menghargai privasi dan kami komited untuk melindungi semua data peribadi yang diberi kepada kami, mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (seperti yang dipinda dari semasa ke semasa, kemudian daripada ini disebut sebagai “Akta”). Bagi tujuan Dasar Privasi ini, kecuali jika konteksnya menghendaki sebaliknya, istilah “data peribadi” dan “pemprosesan” akan mempunyai makna seperti yang dinyatakan dalam Akta tersebut.

1.2 Dasar Privasi ini menerangkan kegiatan pengumpulan, penyimpanan, penyebaran dan pemprosesan kami berkenaan dengan data peribadi individu melalui penggunaan atau akses anda ke laman web kami di Solartech.com.my serta semua kandungan, produk, perkhidmatan dan fungsi yang disediakan di atau melalui Platform.

1.3 Sila baca Dasar Privasi ini untuk memahami cara kami mengguna dan memproses data peribadi yang kami telah mengumpul atau mungkin mengumpul daripada anda.

1.4 Dengan menggunakan Platform kami, memberi data peribadi anda, memohon dan/atau membeli mana-mana produk dan/atau perkhidmatan kami, anda adalah dianggap telah membaca dan menyetujui untuk terikat dengan Dasar Privasi ini dan pengumpulan, penggunaan, pengaksesan, pemindahan, penyimpanan dan pemprosesan data peribadi anda yang dijelaskan dalam Dasar Privasi ini seperti yang mungkin kami akan ubahsuai atau kemas kini dari semasa ke semasa.

1.5 Sebarang perubahan ke atas Dasar Privasi ini akan dikemaskini di Platform. Apa-apa Dasar Privasi yang telah disemak akan terus digunakan kepada semua data peribadi yang telah dikumpulkan sebelum ini serta maklumat yang telah disimpan atau diproses secara berterusan oleh kami. Oleh itu, anda adalah digalakkan untuk menyemak Platform kami secara berkala untuk sebarang kemas kini atau perubahan terhadap Dasar Privasi.

1.6 Sekiranya anda merupakan sebuah firma, perbadanan atau entiti yang membekalkan data peribadi rakan kongsi, pengarah, pemegang saham, pekerja, pegawai dan/atau orang lain kepada kami, sila memastikan anda telah mendapat kebenaran mereka dan sila mengemukakan Dasar Privasi ini kepada mereka.

1.7 Dasar Privasi ini dikeluarkan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu. Sekiranya terdapat sebarang ketidakselarasan antara dua versi ini, versi Bahasa Inggeris akan diutamakan.

2. Penjelasan Dasar Privasi

2.1 Dasar Privasi ini akan menjelaskan jenis data peribadi yang diproses, termasuk tetapi tidak terhad kepada:

(a) tujuan-tujuan data peribadi yang mana telah dikumpul atau akan dikumpul dan diproses dengan lebih lanjut;
(b) sumber data peribadi;
(c) hak anda untuk meminta akses dan pembetulan data peribadi anda dan cara menghubungi kami dengan sebarang pertanyaan atau aduan berkenaan dengan data peribadi;
(d) orang yang akan kami kemukakan atau mungkin kemukakan data peribadi anda;
(e) pilihan dan cara yang anda boleh mengehadkan pemprosesan data peribadi anda, termasuklah data peribadi yang berkaitan dengan orang lain yang mungkin dikenalpasti daripada data peribadi tersebut;
(f) sama ada anda wajib atau secara sukarela untuk membekalkan data peribadi; dan
(g) sekiranya wajib, akibat yang akan anda hadapi jika gagal membekalkan data peribadi tersebut.

3. Jenis Data Peribadi

3.1 Data peribadi merujuk kepada semua maklumat berkaitan dengan anda secara langsung atau tidak langsung dan/or urus niaga anda dengan kami, termasuk sebarang data peribadi sensitif dan pendapat mengenai anda. Data peribadi sensitif merujuk kepada sebarang data peribadi berkaitan dengan kesihatan fizikal atau mental anda, pandangan politik anda, agama anda atau kepercayaan yang serupa, pelanggaran atau pertuduhan pelanggaran oleh anda atau data peribadi lain yang akan ditentukan oleh undang-undang dari semasa ke semasa.

3.2 Data peribadi yang kami kumpulkan mungkin termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut:

(a) Maklumat yang anda berikan kepada kami melalui penggunaan Platform

(i) Maklumat peribadi daripada anda, seperti nama, documen pengenalan diri, gambar profil, gambar atau avatar, jantina, umur, kaum, status perkahwinan, tahap pendidikan, minat, hobi, maklumat berdasarkan lokasi yang tepat, e-mel dan alamat surat-menyurat, nombor telefon, nombor ID peranti, dan kata laluan yang disediakan oleh anda semasa anda membuat akaun untuk Platform, dan maklumat lain yang anda beri kepada kami secara langsung melalui Platform (termasuk tetapi tidak terhad kepada mesej yang kamu hantar melalui Platform).
(ii) Maklumat mengenai interaksi anda di Platform termasuk penglibatan anda dengan kami untuk sebarang produk dan/atau perkhidmatan.
(iii) Maklumat yang diperlukan untuk menjalankan apa-apa aktiviti atau transaksi melalui Platform, termasuk nama syarikat anda, maklumat syarikat, semakan kredit dan rujukan, kedudukan kewangan di mana berkenaan.
(iv) Maklumat seperti fail dan mesej yang anda simpan dengan menggunakan Platform.
(v) Maklumat penagihan dan/atau kewangan seperti maklumat kad kredit/debit dan maklumat akaun bank anda.
(vi) Maklumat dari komunikasi bertulis apabila anda memberikan maklum balas atau menghubungi kami, seperti nama dan alamat emel anda, serta kandungan lain yang termasuk dalam e-mel, untuk menghantar balasan kepada anda.

(b) Maklumat dikumpul oleh teknologi melalui Platform

(i) Maklumat daripada anda, termasuk jenis laman web anda, alamat Internet Protocol (IP) (nombor yang diberikan secara automatik ke komputer anda semasa anda menggunakan Internet, ia mungkin berbeza dari sesi ke sesi) nama domain, profil pengguna, dan/atau cap tarikh/waktu lawatan anda, dan, berkenaan dengan telefon bimbit anda, pengecam peranti unik.
(ii) Maklumat daripada pembekal perkhidmatan pihak ketiga, dengan kebenaran anda, yang mungkin termasuk kandungan profil anda atau jenis maklumat peribadi yang lain.
(iii) Maklumat Cookies dan URL untuk mengumpul maklumat mengenai tarikh dan masa lawatan anda dan maklumat yang telah anda cari dan lihat.
“Cookies” adalah sebahagian kecil maklumat yang dihantar oleh laman web ke cakera keras komputer anda semasa anda melihat suatu laman web. Kami mungkin menggunakan kedua-dua sesi Cookie (yang akan habis tempoh setelah anda menutup pelayar web anda) dan Cookie yang berterusan (yang kekal di komputer anda sehingga anda padam) untuk memberikan anda satu pengalaman dan interaktif yang lebih peribadi di Platform. Cookies yang berterusan dapat dibuang dengan mengikuti arahan penyemak imbas web.
(iv) Maklumat daripada teknologi yang digunakan dengan telefon bimbit, termasuk pengecam peranti anda, untuk merakam tarikh, masa, carian dan melihat maklumat yang berkaitan dengan telefon bimbit anda.
(v) Maklumat mengenai bagaimana anda mengguna dan berinteraksi dengan Platform dan Perkhidmatan melalui perkhidmatan analisis pihak ketiga yang mungkin menggunakan Cookies untuk mengumpul maklumat seperti laman web anda lawat, alamat IP anda, cap tarikh/masa lawat anda dan laman web yang membawa anda ke Platform.

(c) Maklumat daripada pihak ketiga atau sumber lain yang telah anda berikan kebenaran anda untuk mendedahkan maklumat yang berkaitan dengan anda dan/atau jika tidak disekat sebaliknya.

3.3 Sekiranya ada keperluan, kami akan dapatkan kebenaran tepat dan jelas daripada anda untuk memproses data peribadi yang sensitif. Walaubagaimanapun, kami mungkin akan memproses data peribadi tanpa kebenaran anda dalam keadaan terhad yang dibenarkan oleh undang-undang.

4. Penggunaan Data Peribadi

4.1 Kami mungkin akan mengumpul dan memproses data peribadi daripada anda atau daripada pihak ketiga, sama ada untuk menjawab permintaan yang anda buat, atau untuk membantu kami dalam melayan anda dengan lebih baik, untuk satu atau lebih banyak tujuan berikut:

(a) untuk mengenal pasti dan menentukan identiti dan latar belakang anda;
(b) untuk memudahkan penciptaan dan keselamatan pembukaan akaun anda di Platform;
(c) untuk memberi anda maklumat dan/atau perkhidmatan yang anda minta dari Platform;
(d) untuk menghantar e-mel selamat datang dan untuk mengesahkan pemilikan alamat e-mel yang diberikan semasa anda buka akaun dengan kami;
(e) untuk menilai dan memproses permohonan anda untuk produk dan/atau perkhidmatan kami;
(f) untuk memudahkan dan memenuhi transaksi antara anda dan kami;
(g) untuk menghantar pemberitahuan e-mel pentadbiran kepada anda, seperti nasihat keselamatan atau sokongan dan penyelenggaraan;
(h) untuk mentadbir dan mengurus perkhidmatan kami;
(i) untuk semua tujuan yang berkaitan dengan atau berkaitan dengan penglibatan produk dan/atau perkhidmatan kami;
(j) untuk memaklumkan pengguna tentang kemas kini kepada perkhidmatan kami;
(k) untuk mempromosikan perkhidmatan, produk atau tawaran istimewa peniaga yang produk dan perkhidmatannya kami fikir mungkin menarik minat anda;
(l) untuk menambah baik dan menyesuaikan kualiti pengalaman apabila anda berinteraksi di Platform;
(m) untuk menghantar tawaran dan bahan promosi yang berkaitan dengan Platform dan untuk tujuan pemasaran lain;
(n) sekiranya terdapat kelalaian atau kegagalan untuk menunaikan kewajiban anda, kami berhak untuk memberitahu mana-mana agensi pelaporan kredit atau agensi rujukan kredit yang berkaitan untuk mencatat maklumat tersebut ke atas profil kredit anda;
(o) untuk menjejaki maklumat khusus pengguna tentang halaman yang diakses atau dilawati oleh pengguna;
(p) untuk tujuan operasi dan pentadbiran harian kami termasuk pengurusan akaun, penagihan dan pengumpulan, audit, pelaporan dan penyiasatan;
(q) untuk menilai dan/atau mengesahkan kelayakan kredit;
(r) untuk menyiasat, memproses dan menyelesaikan segala masalah perkhidmatan, aduan, komunikasi atau pertanyaan lain yang mungkin anda serahkan kepada kami mengenai Platform;
(s) untuk memungut sebarang hutang atau hutang kepada kami dan melaksanakan tanggungjawab anda kepada kami;
(t) untuk mengekalkan rekod yang diperlukan untuk keselamatan, tuntutan atau tujuan undang-undang lain;
(u) untuk mengesan dan mencegah aktiviti penipuan;
(v) untuk mematuhi undang-undang dan peraturan untuk tujuan lain yang diwajibkan atau diizinkan oleh undang-undang, peraturan, panduan dan/atau pihak berkuasa yang relevan;
(w) untuk tujuan keselamatan dan audit dalaman;
(x) untuk melaksanakan kontrak dengan pihak ketiga;
(y) untuk mengesahkan ketepatan maklumat atau data yang diberikan oleh anda dengan pihak ketiga;
(z) untuk memudahkan perniagaan, kewangan dan pemantauan risiko dan membuat keputusan;
(aa) untuk tujuan-tujuan lain yang diarahkan atau dipersetujui oleh anda;
(bb) untuk tujuan penyimpanan rekod dalam urusan biasa kami; dan
(cc) untuk semua tujuan lain yang berkaitan dengan atau berkaitan dengan perkara di atas dan urus niaga di Platform.

5. Sumber Data Peribadi

5.1 Kami mungkin akan mengumpul data peribadi daripada penyerahan borang permohonan anda, pendaftaran atau lawatan ke Platform, pendaftaran untuk perkhidmatan tertentu yang kami sediakan, penggunaan perkhidmatan kami, penyertaan dalam acara, program atau tinjauan yang kami anjurkan atau ditaja oleh kami, permintaan maklumat mengenai Platform, permulaan hubungan kontrak dengan kami dan/atau sebarang komunikasi yang dibuat dengan kami.

5.2 Kami mungkin juga dapatkan data peribadi anda daripada:

(a) pihak ketiga yang kami berurusan atau berhubung dengan anda untuk memberi anda perkhidmatan yang kami tawarkan melalui Platform; untuk menjalankan pengurusan risiko dan mencari dengan agensi pelaporan kredit mengenai kelayakan kredit anda;
(b) sumber yang sedia ada secara umum atau pendaftaran seperti carian di pihak kerajaan atau agensi-agensi;
(c) penasihat profesional termasuk tetapi tidak terhad kepada penasihat undang-undang, penasihat cukai, penasihat kewangan, juruaudit, broker insurans;
(d) kerajaan atau pihak penguatkuasa lain yang mempunyai kuasa untuk mengemukakan maklumat tersebut; dan
(e) sumber yang lain di mana anda telah memberi kebenaran untuk mengemukakan maklumat berkaitan dengan anda yang dibenarkan oleh undang-undang.

6. Pengemukaan Data Peribadi

6.1 Kami akan memproses data peribadi untuk tujuan yang dinyatakan di Fasal 4 di atas dan mungkin akan kemukakan kepada pihak ketiga yang berikut:

(a) mana-mana pengarah, pengawai, pekerja dan kakitangan Syarikat yang berkenaan;
(b) ejen, syarikat bersekutu dan anak syarikat kami (di dalam dan/atau di luar Malaysia);
(c) syarikat dan/atau organisasi yang membantu kami dalam pemprosesan dan/atau memenuhi transaksi dan membekalkan anda perkhidmatan melalui Platform yang telah anda meminta atau melanggan;
(d) syarikat dan/atau entiti yang berfungsi sebagai pembekal perkhidmatan, penyedia laluan pembayaran, ejen, kontraktor dan/atau penasihat profesional yang kami mempunyai perjanjian kontrak untuk perkhidmatan dan/atau produk kami;
(e) agensi-agensi pelaporan kredit, biro maklumat kredit, agensi penarafan, agensi rujukan kredit, penyedia insurans atau broker insurans, bank atau institusi kewangan dan sekiranya berlaku ingkar, kepada agensi pemungutan hutang dan/atau pihak lain yang membantu pemulihan hutang fungsi;
(f) juruaudit, penasihat undang-undang dan profesional pematuhan kami;
(g) pengawal selia, agensi-agensi penguatkuasaan undang-undang, agensi-agensi kerajaan dan/atau untuk mengesan, mencegah, atau sebaliknya penipuan alamat, isu-isu keselamatan atau teknikal;
(h) rakan kongsi perniagaan kami dan pihak yang lain untuk tujuan berkaitan dengan tujuan pengumpulan dan penggunaan data peribadi anda seperti yang dinyatakan dalam Dasar Privasi ini;
(i) mana-mana penerima hak milik atau penerima pindahan yang sebenarnya atau yang dicadangkan dari semua atau sebahagian daripada hak atau kewajipan kami di bawah sebarang transaksi antara kami dan anda;
(j) mana-mana pihak yang memberikan atau mencadangkan untuk memberikan jaminan atau keselamatan pihak ketiga untuk produk dan / atau perkhidmatan yang diberikan oleh kami kepada anda;
(k) juga akan kongsikan data peribadi anda dengan pihak, syarikat, organisasi atau individu luar yang lain apabila kami mendapat kebenaran anda untuk berbuat demikian berlandaskan undang-undang (termasuk regulasi, garis panduan dan/atau tangungjawab) yang berkenaan.

6.2 Kami berhak untuk menyimpan semua data dan maklumat yang diberikan oleh anda berlandaskan Dasar Privasi ini dan/atau terma dan syarat perjanjian anda untuk penggunaan Platform selama hubungan anda dengan kami, untuk tempoh masa yang diperlukan untuk melindungi kepentingan kami sebagaimana yang perlu, seperti yang dikehendaki oleh undang-undang atau peraturan yang relevan.

6.3 Kami berjanji untuk menyimpan, melindungi dan memproses data peribadi anda dengan cara yang selamat dengan menjaga keselamatan fizikal, elektronik dan prosedur sesuai dengan Akta tersebut. Walau bagaimanapun, anda bersetuju dan mengakui bahawa tiada penghantaran data melalui internet yang dijamin selamat sepenuhnya. Oleh itu, di sebalik usaha kami untuk melindungi data peribadi anda, kami tidak dapat memastikan atau menjamin keselamatan setiap maklumat yang anda sampaikan kepada kami, atau ke atau dari Platform kami. Semua penghantaran maklumat tersebut dilakukan atas risiko anda sendiri. Namun, setelah kami menerima penghantaran anda, kami akan melakukan usaha yang sewajarnya untuk memastikan keselamatannya dalam sistem kami.

7. Permintaan untuk Akses dan pembetulan data peribadi

7.1 Anda dikehendaki memberikan dan mengekalkan data yang tepat, lengkap dan terkini untuk mendaftar dengan kami. Anda menyatakan dan menjamin bahawa semua maklumat yang diberikan kepada kami dari semasa ke semasa melalui Platform atau di sebaliknya adalah betul, dikeluarkan secara sah dan mengikat anda di sisi undang-undang.

7.2 Anda boleh meminta akses dan memperbetulkan data peribadi anda seperti nama, alamat e-mel, tarikh lahir, alamat penghantaran dan pembayaran dan nombor telefon dengan mengemukakan permintaan kepada kami melalui cara-cara berikut:

No. telefon: +603-6157 4888
Alamat emel: info@wsolartech.com
Alamat pejabat: 5, Jalan Teknologi 3/5, Kota Damansara, Petaling Jaya, 47810, Selangor, Malaysia

7.3 Kami mungkin meminta maklumat tambahan dan/atau dokumen sokongan daripada anda sebelum membuat pembetulan tersebut. Kami mungkin menahan permintaan pembetulan sekiranya kami tidak dapat mengesahkan identiti anda. Apabila kami menerima permintaan anda dan dokumen sokongan untuk pembetulan data peribadi, kami akan mengambil tindakan yang sewajarnya untuk memperbetulkan data peribadi yang tidak atau bukan tepat, lengkap dan terkini melainkan ada justifikasi untuk menolak permintaan anda.

7.4 Anda akan bertanggungjawab atas sebarang kerugian yang disebabkan oleh kegagalan untuk memberitahu kami mengenai perubahan tersebut disebabkan oleh kelewatan yang tidak wajar, kecuaian atau penipuan anda. Sekiranya anda tidak memaklumkan mengenai perubahan alamat anda, kami akan dibebaskan dari semua liabiliti setelah menghantar notis atau dokumen ke alamat terakhir yang diketahui.

7.5 Sekiranya anda perlu memberi kami data peribadi yang berkaitan dengan pihak ketiga (contohnya pasangan atau di mana anda ialah orang yang ditetapkan untuk bertanggungjawab (dari organisasi atau syarikat) untuk berurusan dengan kami, jika anda memperoleh dan bertanggungjawab untuk perkhidmatan dan/atau produk yang akan mereka gunakan), anda mengesahkan bahawa anda telah memperoleh persetujuan mereka atau sebaliknya berhak memberikan data peribadi mereka kepada kami dan untuk kami gunakan dengan sewajarnya, dan telah memaklumkan kepada mereka untuk membaca Dasar Privasi ini. Ia adalah andaian kita bahawa maklumat tersebut adalah tepat, terkini dan lengkap.

7.6 Kami berhak pada bila-bila masa untuk memuaskan diri kami mengenai identiti dan maklumat peribadi anda yang anda berikan termasuk untuk tujuan mencegah penipuan dan/atau pengubahan wang haram dan sementara menunggu pengesahan, kami mungkin menahan akses anda ke data peribadi anda. Di samping itu, pada masa permohonan anda atau pada bila-bila masa dalam masa hadapan, anda memberi kebenaran kepada kami untuk melakukan pemeriksaan pengesahan identiti secara langsung atau melalui pihak ketiga yang berkaitan.

7.7 Kami berhasrat untuk mengekalkan Platform dengan cara yang melindungi maklumat daripada kemusnahan yang tidak disengajakan atau berbahaya. Oleh sebab itu, setelah anda memperbetulkan, mengubah atau mengemas kini maklumat daripada Platform, kami mungkin tidak akan segera menghapus baki salinan dari pelayan aktif kami dan mungkin tidak membuang maklumat daripada sistem kami.

7.8 Akses anda ke kebanyakan perkhidmatan dan kandungan adalah dilindungi dengan kata laluan. Oleh itu, anda adalah bertanggungjawab sepenuhnya untuk nama pengguna dan kata laluan anda untuk mengakses perkhidmatan dan kandungan. Anda mesti ingat untuk log keluar dari akaun anda dan menutup tetingkap penyemak imbas setelah digunakan supaya pihak lain tidak dapat mengaksesnya. Anda tidak boleh, pada bila-bila masa, menyebarkan kata laluan anda kepada mana-mana pihak ketiga.

8. Pemprosesan yang Dilarang

8.1 Persetujuan anda kepada kami untuk pengumpulan, penyimpanan, penggunaan dan proses data peribadi anda akan tetap sah dan berkesan pada setiap masa sehingga ditarik oleh anda secara bertulis. Anda boleh menarik balik persetujuan anda dengan menghubungi kami melalui salah satu cara yang diperuntukan dalam Klausa 7.2 di atas atau berhenti berlangganan langsung dalam tetapan.

8.2 Sekiranya dinyatakan (cth. di Platform, borang permohonan), anda wajib untuk memberikan data peribadi anda kepada kami untuk membolehkan kami memproses permohonan anda untuk perkhidmatan kami. Sekiranya anda enggan memberikan data peribadi wajib tersebut, kami mungkin tidak dapat memproses permohonan anda atau memberi anda akses dan/atau perkhidmatan di Platform.

9. Cookies

9.1 Kami menggunakan “Cookies”, di mana fail data kecil dihantar kepada pelayar web anda untuk menyimpan dan mengesan maklumat tentang anda semasa anda memasuki Platform. Cookies digunakan untuk mengesan maklumat seperti jumlah pengguna dan kekerapan penggunaannya, profil pengguna dan laman web pilihan mereka. Walaupun Cookies ini dapat memberitahu waktu anda memasuki Platform dan halaman mana yang anda lawati, Cookies ini tidak dapat membaca data dari cakera keras anda.

9.2 Kami boleh memproses dan/atau menggunakan maklumat yang dikumpulkan daripada Cookies dan teknologi lain, untuk meningkatkan pengalaman pengguna dan kualiti keseluruhan Platform. Anda boleh menetapkan pelayar web anda untuk menyekat semua Cookies, termasuk Cookies yang berkaitan dengan perkhidmatan di Platform, atau untuk menunjukkan semasa Cookies sedang ditetapkan oleh kami. Walaubagaimanapun, adalah penting untuk mengingati bahawa banyak perkhidmatan di Platform mungkin tidak berfungsi dengan baik jika Cookies anda dilumpuhkan.

9.3 Seperti kebanyakan pengendali laman web, kami juga menggunakan syarikat bebas untuk mengukur dan menganalisis penggunaan internet di seluruh Platform. Ini agregat, data bukan peribadi ini yang dikumpulkan oleh syarikat bebas yang diberikan kepada kami untuk membantu menganalisis penggunaan Platform.

9.4 Kami juga mengumpulkan alamat Internet Protocol (IP). Alamat IP adalah diberikan kepada komputer dalam internet untuk mengenalinya secara unik dalam rangkaian global. Kami mengumpulkan dan menguruskan alamat IP sebagai sebahagian daripada perkhidmatan untuk menyediakan pengurusan sesi internet dan untuk tujuan keselamatan.

10. Pautan untuk ke laman web yang lain

10.1 Platform kami mungkin mengandungi pautan ke laman web lain atau aplikasi yang dikendalikan oleh pihak ketiga (“Laman Web Pihak Ketiga”). Kami tidak mengendalikan Laman Web Pihak Ketiga dan tidak bertanggungjawab terhadap kandungan dan dasar privasi dan/atau pernyataan mereka. Oleh itu, anda harus mengkaji dengan teliti dasar privasi dan/atau pernyataan serta terma dan syarat yang berlaku di mana-mana Laman Web Pihak Ketiga yang anda akses daripada Platform kami. Anda bersetuju untuk mengetepikan sebarang tuntutan terhadap kami berkenaan dengan Laman Web Pihak Ketiga.

11. Pemindahan data peribadi anda ke luar Malaysia

11.1 Kami mungkin perlu memindah data peribadi anda ke luar Malaysia jika ada pembekal perkhidmatan kami atau rakan strategik (“entiti luar negara”) yang terlibat dalam membekalkan sebahagian daripada perkhidmatan kami berada di negara-negara di luar Malaysia atau jika anda menggunakan perkhidmatan dari sebuah negara selain daripada Malaysia. Anda bersetuju untuk memindahkan data peribadi anda ke luar Malaysia dalam keadaan seperti ini. Kami akan mengambil langkah yang sewajarnya untuk memastikan mana-mana entiti luar negara tersebut terikat secara kontrak untuk tidak menggunakan data peribadi anda dengan tujuan selain daripada memberikan perkhidmatan yang mereka kontrak dengan kami untuk menyediakan dan untuk melindungi data peribadi anda dengan secukupnya.

12. Hak untuk membuat perubahan

12.1 Kami berhak pada bila-bila masa dan atas budi bicara sendiri untuk menyemak, atau mengubah kandungan Platform dan/atau terma dan syarat penggunaan dan/atau Dasar Privasi seperti yang terkandung di sini. Penggunaan Platform yang terus-menerus setelah setiap revisi atau perubahan tersebut merupakan penerimaan dan persetujuan untuk terikat dengan revisi, perubahan dan/atau perubahan tersebut.

12.2 Sekiranya anda mempunyai pertanyaan berkaitan dengan Dasar Privasi ini atau bagaimana kami menangani maklumat peribadi anda, sila hubungi kami melalui salah satu kaedah yang diperuntukan dalam Klausa 7.2 di atas.